stavba: rekonstrukce rodinného domu

místo: Plzeň, Mikulka

klient: soukromá osoba

návrh: 07/2018

realizace: 2018+

zastavěná plocha:  205 m2

team:

Jan Ret, Matěj Smola

Místo je zasazeno v jihovýchodním svahu plzeňského vrchu Mikulka s výhledem do údolí. Na horizontu je vidět kopcovitá krajina plzeňského kraje, která pomalu klesá skrze předměstí do středu města Plzně.

Samotný pozemek je odstupňován kaskádami se vzrostlými ovocnými stromy a klesá směrem do údolí řeky. Vile se tak ve vyšších patrech otevírají výhledy do širokého okolí. Na severu pozemku skrze pozemek vede příjezdová cesta, kterou využívá také sousední dům na východě.

Vila je zvnějšku již v nevyhovujícím stavu a žádá si opravu fasády. Dalším přáním je lépe vyřešit vnitřní schodiště, které je nyní nedílnou součástí jednoho rozlehlého bytu a patra se tak nedají nezávisle na sobě používat. Dalším úkolem je jižní fasádu doplnit o venkovní pobytové terasy a zastínit ji před sluncem.

Hlavním úkolem je však stávající vilu, která je pojata v moderním stylu přelomu 20. a 21. století, uvést do podoby funkcionalistické stavby z dob první republiky.