stavba: novostavba rodinného domu

místo: Bdeněves

klient: soukromá osoba

návrh: 10/2018

realizace: 2018+

zastavěná plocha: 230 m2

team:

Jakub Mareš, Jan Ret, Ivana Drncová, Aliaksandra Chemisava

Cílem návrhu bylo vytvořit příjemné bydlení pro rodinu s dětmi. Bydlení v přímém kontaktu se zahradou, která je důležitou součástí návrhu. Dům je koncipován tak, aby rodina mohla být stále v kontaktu, ale zároveň měl každý člen své soukromé zákoutí. Domu dodávájí důvtip “obíhací boxy”, lehací síť vznášející se nad galerií a ostatní průhledy uvnitř domu, nabízející netradiční pohledy.

Klasický tvar rodinného domu stojí na půdorysu obdélníku, se sedlovou střechou a odkazuje na tradiční funkční venkovské řešení. Podélný stodolovitý tvar domu je rozdělen na vyšší dvoupodlažní část a nižší přízemní část se shodnými proporcemi. Hlavní dům je doplněn o další nezbytné části kryté terasy s oranžérií, pracovnu a garáž. Materiálově je dům je odlehčen bílou fasádou a světlou šablonovou krytinou. Doplňkové části domu jsou ze světlého dřeva.

Koncept vnitřního řešení pracuje s propojením jednotlivých prostorů. Do interiéru jsou vsazené skříňové boxy spolu s centrálním krbem, které umožňují prostorově bohaté propojení či uzavření všech částí domu. Mezi obytnými prostory jsou navrženy průhledy tak, aby byla rodina stále v kontaktu.

Na jižní části pozemku se rozprostírá velká zahrada, která je rozdělena do pomyslných třech funkčních pásem. Na terasu domu navazuje pobytová část zahrady s okrasnými květinami a bylinkovými záhony. Střední pásmo zahrady je věnováno ovocnému sadu, který pohledově skrývá poslední pásmo s užitnými záhony, skleníkem a udírnou.