stavba: novostavba, adaptace – pórobeton, dřevo

místo: Plzeň Valcha

klient: soukromá osoba

návrh: 09/2015 – 011/2015

realizace: v realizaci od 2015

zastavěná plocha: 286 m2

team:

Jan Ret, Jakub Mareš, Eva Kubjátová

Dům stojí na rušné křižovatce v obci Plzeň Valcha. Křížení je tvořeno čtyřmi nárožími. První dvě patří potoku a stromům rostoucím kolem, opačná nároží patří dvou domům. Na jedné straně stojí jednopatrový objekt potravin, na druhé námi řešený objekt.

Myšlenkou je prostor křižovatky jasně vymezit a zpevnit přistavěnými objekty – dvěma novými obytno-obchodními domy. Přízemí náleží obchodním plochám, 1. patro a podkroví bydlení. Celkově tři domy utváří  jednotné pevné nároží.

Architektura se přimyká ke stávajícímu domu a klasické venkovské architektuře. Nově dostavěné domy společně se současným rekonstruovaným nárožním domem utváří mezi sebou malá nádvoří určená pro venkovní setkávání, vaření či relaxaci obyvatel domů. V jižním vstupním nádvoří je umístěn strom pro dotvoření prostoru, který zároveň slouží jako tlumící prvek přiléhající vozovky.