stavba: rekreační domy

místo: České Žleby

klient: Resort České Žleby s.r.o.

návrh: 08/2019

realizace: 2019+

team:

Matěj Smola, Zuzana Žahourová, Jan Ret, Jakub Mareš

Rekreační dvojdům, který je umístěn ve svahu a propojuje obě výškové úrovně pozemku. Spodní podlaží je částečně zapuštěné v terénu a funguje jako převýšený sokl (podezdívka) domu. Dispoziční 1.NP umožňuje v rámci každé obytné jednotky několik variant využití: garáž, dvojgaráž, sauna, herna nebo pokoj pro hosty. Do vlastního apartmánu se vstupuje až na horní výškové úrovni. Hlavní obytné místnosti jsou vždy orientovány k výhledům do krajiny.

Rekreační dům se třemi apartmánovými jednotkami, který vznikne ze stávající budovy, kde fungovala restaurace. Z původního objektu zachováváme obvodové zdi. Vzniklý prostor dělíme na tři apartmánové jednotky, ke kterým dostavujeme zadní trakt zázemí. Nově vzniklý objem zastřešujeme klasickou sedlovou střechou s obytným podkrovím.

Rekreační dvojdům, který je umístěn ve svahu a propojuje obě výškové úrovně pozemku. Spodní podlaží je částečně zapuštěné v terénu a funguje jako převýšený sokl (podezdívka) domu. Dispoziční 1.NP umožňuje v rámci každé obytné jednotky několik variant využití: garáž, dvojgaráž, sauna, herna nebo pokoj pro hosty. Do vlastního apartmánu se vstupuje až na horní výškové úrovni. Hlavní obytné místnosti jsou vždy orientovány k výhledům do krajiny.

Rekreační dům se třemi apartmánovými jednotkami, který vznikne ze stávající budovy, kde fungovala restaurace. Z původního objektu zachováváme obvodové zdi. Vzniklý prostor dělíme na tři apartmánové jednotky, ke kterým dostavujeme zadní trakt zázemí. Nově vzniklý objem zastřešujeme klasickou sedlovou střechou s obytným podkrovím.

Obec České Žleby najdete zapadlou v šumavském národním parku. Je tak ideální základnou pro reakreaci.

Navrhovaná výstavba rekreačních domů vzniká na pozemcích bývalé vojenské roty. Cílem urbanistického návrhu bylo vytvoření nové parcelace a umístění pěti novostaveb apartmánových domů. Na území navrhujeme několik typů rekreačních domů.

Rekreační dům, jehož vnější podoba vychází přímo z místní lidové architektury. Použili jsme tradiční formu domu na podezdívce s vyvýšeným zápražím a střechou přetaženou z obytné části na malou dřevěnou stodolu. Stodola se tak stává jeho součástí. Vnitřní uspořádání domu už je ryze současné. Využíváme principu „split level“  (= jednotlivé výškové úrovně jedné části domu jsou o půl patra posunuté vůči druhé.) Do „stodoly“ vkládáme hlavní obytný prostor, který se otevírá až do krovu. Pod tímto prostorem je schovaná dvojgaráž, technické zázemí domu a ve zbývajícím prostoru může být sauna nebo herna.

Rekreační dvojdům, který je umístěn ve svahu a propojuje obě výškové úrovně pozemku. Spodní podlaží je částečně zapuštěné v terénu a funguje jako převýšený sokl (podezdívka) domu. Dispoziční 1.NP umožňuje v rámci každé obytné jednotky několik variant využití: garáž, dvojgaráž, sauna, herna nebo pokoj pro hosty. Do vlastního apartmánu se vstupuje až na horní výškové úrovni. Hlavní obytné místnosti jsou vždy orientovány k výhledům do krajiny.

Rekreační dům se třemi apartmánovými jednotkami, který vznikne ze stávající budovy, kde fungovala restaurace. Z původního objektu zachováváme obvodové zdi. Vzniklý prostor dělíme na tři apartmánové jednotky, ke kterým dostavujeme zadní trakt zázemí. Nově vzniklý objem zastřešujeme klasickou sedlovou střechou s obytným podkrovím.

Rekreační dvojdům, který je umístěn ve svahu a propojuje obě výškové úrovně pozemku. Spodní podlaží je částečně zapuštěné v terénu a funguje jako převýšený sokl (podezdívka) domu. Dispoziční 1.NP umožňuje v rámci každé obytné jednotky několik variant využití: garáž, dvojgaráž, sauna, herna nebo pokoj pro hosty. Do vlastního apartmánu se vstupuje až na horní výškové úrovni. Hlavní obytné místnosti jsou vždy orientovány k výhledům do krajiny.

Rekreační dům se třemi apartmánovými jednotkami, který vznikne ze stávající budovy, kde fungovala restaurace. Z původního objektu zachováváme obvodové zdi. Vzniklý prostor dělíme na tři apartmánové jednotky, ke kterým dostavujeme zadní trakt zázemí. Nově vzniklý objem zastřešujeme klasickou sedlovou střechou s obytným podkrovím.