stavba: novostavba rodinného domu

místo: Nová Ves

klient: soukromá osoba

návrh: 09/2017

realizace: 2017+

zastavěná plocha: 149,99 m2

team:

Jakub Mareš, Jan Ret, Aliaksandra Chemisava

Pozemek leží ve staré zástavbě v obci Nová Ves. Parcela je charakteristická svým podélným uspořádáním, kde stála původní hospodářská stavení. Jedna ze starých stodol na parcele dokonce stojí a bude tak dále fungovat jako stodola, dílna, sklad zahradních věcí apod.

Parcela je rozdělena na přední pozemek směrem do ulice, kde bude později stát další dům a zadní pozemek, kde bude stát vlastní dům majitelů. Majitelé rozdělením mimo jiné získají více klidu na svém pozemku směrem do zahrady, která má navíc přes louku výhled do nedalekého lesa. Navrhované domy společně s garážovým stáním / přístřeškem pro auta tvoří půdorysný tvar písmene „T“. Dispozice domu se tak výhodně rozkračuje v rámci pozemku a umožňuje optimální přísun světla.

Dům je minimalistický, jednoduchý, kontrastuje otevřené krajině. Fasáda domu je v klasické bílé barvě s dřevěnými detaily, okny a dveřmi. Střecha je sedlová, opatřená matnou keramickou krytinou. Přesahy střech jsou minimální, pouze u převýšeného domu je navržen přesah s klasickým fabionem. Netradičním prvkem fasády je dřevěný trám nad hlavním štítem domu, který bude využívaný pro závěsnou akrobacii.