stavba: novostavba školky

místo: Plzeň

klient: soukromá osoba

návrh: 10/2017

realizace: 2018

zastavěná plocha: 79,8 m2

team:

Jakub Mareš, Jan Ret, Nikola Bindzar, Petra Lálová

Zadáním bylo navrhnout lesní školku, která bude součástí stávající zahrady. Hlavním cílem bylo zakomponovat obejkt do zahrady tak, aby s ní splýval a nenarušoval okolní zástavbu. Propojení se zahradou jsme docílili zachováním vzrostlých stromů.  Tvar školky se „vykousává” podle korun stromů. V těchto částech je podpořen kontakt mezi interiérem a exteriérem a to prosklením velkoformátovými okny.

V exteriéru jsou prostory kolem stromů jasně definovány svým charakterem. V jedné části je to charakteristický vstup a to jak do objektu, tak na střechu po rampě. Dále se jedná o místo ke hře s lavičkou a zpevněnou plochu. V poslední řadě se zde nachází soukromnější prostor s terasou v rohu zahrady.

Celý objekt má děti motivovat ke hře, k prolézání a zkoumání. Výstup po rampě obcházející korunu stromu a výlez na střechu z interiéru po šplhacích sítí takový pocit vyvolává.