Gambrinus návštěvnické centrum

stavba: přestavba interiéru

místo: pivovar Gambrinus

klient: veřejný investor

návrh: 11/2016

realizace: 2017

zastavěná plocha: Návštěvnické centrum Gambrinus

team:

Jakub Mareš, Ivana Drncová, Michal Huml, Markéta Holotová, Alice Slavíčková, Filip Kastl

Pro pivovar Gambrinus jsme zpracovali návrh na rekonstrukci stávajícího návštěvnického centra. Cílem byla jedinečnost, zážitek, atmosféra a představení výrobního procesu. Důraz byl kladen na autenticitu. Té jsme docílili prací s prostorem a použitím různých materiálů, převážně dřeva a kovu. Inspirací byla osobitá česká krajina, pole, lány, tradice. Hlavní dominantou a charakteristickým prvkem návštěvnického centra se stala stěna za barem – plastická stěna z dřevěných dílů, která má připomínat lány obilí ve větru.

Podlahu v celém prostoru včetně schodiště tvoří masivní dubová prkna. Schodiště je lemováno kovovými rámy a sítěmi, které vyvolávají asociaci chmelnic. Pro zdůraznění tohoto dojmu je mezi rámy navržena výsadba rostlin. Rostliny svým listem a vzrůstem připomínají chmel. Bar je navržen s opláštěním z nerezové oceli (asociace tanku). Pod barem je navržena bílá dlažba evokující vodu. Dlažba je doplněna o červenou mozaiku, která odkazuje na barvu pivovaru Gambrinus.

V pivnici jsou navrženy dřevěné stoly a lavice. Desky stolů a lavic jsou z masivního dubového dřeva, nohy jsou kovové. Pro prezentaci surovin slouží dřevěný stůl, který tvoří asociaci k dřevěným sudům. Osvětlení je zde doplněno o foukané skleněné báně. Část jako osvětlení, část bude sloužit k prezentaci surovin pro výrobu piva.